Thursday, October 15, 2015

Susahkah Belajar Bahasa Mandarin ?


Saya telah menulis banyak artikel berkenaan dengan pembelajaran bahasa Mandarin di kalangan bukan Cina sama ada yang diterbitkan di akhbar-akhbar maupun di dalam blog ini.
Ini memandangkan struktur kemajmukan masyarakat Malaysia masih terikat dengan sosio budaya Cina dalam pelbagai aktiviti masyarakat, terutamanya yang melibatkan perekonomian dan perdagangan. Maka pembelajaran bahasa Mandarin dilihat sebagai satu kelebihan kepada mereka yang dapat menguasai bahasa ini.
Walaupun tidak semua orang-orang Cina boleh bertutur dalam bahasa Mandarin kerana ada yang hanya berkomunikasi dalam dialek Kontonis, Hokkien, Hakka dan lain-lain, tetapi secara majoritinya, bahasa Mandarin adalah yang menyatukan masyarakat Cina dalam satu kelompok.
Tambahan pula kepentingan bahasa Mandarin di peringkat antarabangsa dengan kebangkitan Negara China dan Taiwan sebagai kuasa ekonomi dan politik yang disegani. Maka perhubungan yang menggunakan bahasa Mandarin sebagai bahasa perantaraan semakin menyerlah.
Mengikut sejarah, penghijrahan orang-orang Cina ke rantau Asia Tenggara secara besar-besaran adalah semasa kolonian British dahulu. Walaupun sebelum itu telah terdapat penempatan awal orang-orang Cina, namun gelombang terbesar ialah semasa Pemerintahan Dinasti Manchu di China.
Penghijrahan mereka ke luar dari China adalah disebabkan oleh keperitan hidup yang ditindas oleh pemerintahan Kerajaan Manchu. Pergolakan politik dalaman serta campur-tangan kuasa-kuasa asing seperti British, Russia, Portugal, Belanda dan beberapa lagi.
Penghijrahan orang-orang Cina ke Tanah Melayu telah membawa bersama sistem pendidikan yang diamalkan di Negara China.
Setelah negara mencapai kemerdekaan, sistem pendidikan Cina sebahagiannya diserapkan dalam pendidikan kebangsaan. Namun masih banyak sekolah-sekolah Cina terutamanya sekolah menengah enggan untuk menyertai sistem pendidikan kebangsaan lalu menubuhkan sekolah persendirian.
Oleh kerana sistem persekolahan Cina di Malaysia mempunyai sejarah yang kukuh dan punyai dana yang besar, maka ia sering menjadi fokus utama apabila isu bahasa Cina dicetuskan. Apatah lagi ia dikatakan membawa elemen ketidakpenyatuan rakyat yang berbilang kaum.
Namun demikian, kita harus realistik bahawa pembelajaran sesuatu bahasa adalah penting dalam pembentukan jati-diri dan mengejar ilmu pengetahuan. Lantaran bahasa adalah alat untuk berkomunikasi dengan orang-orang yang berlatarbelakang berbeza dengan kita.
Jika kita dapat memahami dan berkomunikasi dengan mereka, ia adalah satu bonus. Sedangkan mungkin orang-orang lain di sekitar kita tidak punyai keistimewaan tersebut.

Penulis Blog ini, Hisemudin Kasim juga merupakan Pengarang Bahasa Mandarin.
Menerbitkan DVD Asas Belajar Bahasa Mandarin

Klik sini http://www.ebookmandarin.com/ untuk mendapatkan keterangan lanjut
Terdapat 8 keping DVD
Dengan 80 bab pelajaran
Harga RM90.00

 
Jadi apakah keistimewaan jika kita dapat menguasai bahasa Mandarin ?
 
Seperti diri saya, saya mula mendapat pendidikan Cina secara total sejak dari tadika lagi. Keseluruhannya saya mendapat pendedahan selama 16 tahun secara formal dalam sistem pendidikan Cina.
Bermula dari tadika Cina, kemudian menamatkan persekolah rendah di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC). Meneruskan pendidikan di sekolah menengah persendirin Cina selama 6 tahun lagi. Akhir sekali memperolehi ijazah dalam Kejuruteraan Awam di Republic of China, Taiwan.
Itu dikira yang telah “complete” pendidikan Cina. Ikut sunnah Nabi Muhammad s.a.w., “tuntutlah ilmu walaupun ke Negeri China”.
Namun tidak ramai orang-orang Melayu yang berkesempatan seperti saya untuk mengejar ilmu dalam medium bahasa Mandarin sehingga ke tahap itu.
Jadi, jika yang hanya cukup sehingga tahun 6 di sekolah rendahpun dah memadai.
Jika boleh ke sekolah menengah Cina memanglah dialu-alukan.
Untuk ke peringkat yang lebih tinggi dalam bahasa Mandarin, memang sesuatu yang mencabar.
Itu dikira yang belajar secara sistem persekolahan yang normal. Yakni belajar bahasa Mandarin dengan tulisan atau huruf Cina.
 
Bagaimana pula bagi mereka yang tidak ke  sekolah Cina ? Apakah mereka juga berpeluang untuk mempelajari bahasa Mandarin ?
 
Ya, memang boleh !!
Evolusi bahasa Mandarin telah diantarabangsakan bermula di tahun 1958 dan diperakui di peringkat antarabangsa pada tahun 1977.
Ini dengan pelancaran sistem yang dinamakan sebagai Chinese Romanization, atau Rumi Cina. Dalam bahasa Mandarin disebut sebagai “汉语拼音Hanyu Pinyin.
Untuk pengetahuan, dalam huruf Cina berbeza dengan huruf rumi Melayu atau Inggeris, atau mana-mana tulisan yang berasaskan huruf Roman.
Untuk menulis sesuatu huruf Cina ada yang mudah, dan ada yang amat sukar.
Ini kerana bentuk tulisan Cina tidak “dieja” seperti kita menulis dalam huruf rumi Melayu atau Inggeris.
Menulis huruf Cina memerlukan kita mengingati setiap “stroke” yang membina sesuatu huruf itu. Dan huruf yang sama mungkin mempunyai sebutan yang berbeza dan intonasi yang lain pula.
Sebab itulah bagi sesiapa yang belajar bahasa Cina akan “menghafal” huruf-huruf tersebut.
Seperti huruf ini, ““dibunyikan sebagai “tong” dalam ejaan bahasa Melayu. Ia bermakna “timur”.
Huruf ini pula, “西“dibunyikan sebagi “si” dalam ejaan bahasa Melayu. Ia bermakna “barat”.
Setelah digabungkan kedua-dua huruf tersebut, ia menjadi, “东西“. Jika dibunyikan dalam bahasa Melayu, ia berbunyi “tongsi”. Maknanya ialah “barang”
Begitulah sistem huruf-huruf Cina digabungkan antara huruf-huruf asas yang berlainan makna akan menjadi huruf majmuk dengan makna yang lain pula.
Bagaimana pula untuk mengaitkan antara huruf-huruf Cina itu dengan sistem Chinese Romanization ?
Huruf-huruf Roman telah digunapakai oleh kebanyakan negara-negara di dunia. Ia mempunyai sistem “fonetik” yang tersendiri.
Seperti huruf rumi bahasa Melayu A, B, C yang kita gunakan sekarang. Sistem fonetik huruf-huruf itu diadaptasikan  dari sistem fonetik bahasa Inggeris.
Tetapi huruf rumi bahasa Indonesia bagi A, B, C tidak disebut sebagaimana kita menyebut A, B, C. Kerana mereka mengadaptasikannya dari sistem fonetik bahasa Belanda.
Menggunakapakai huruf Roman juga, maka huruf-huruf Cina telah “mengRomankan” ejaannya berdasarkan sistem fonetik yang tersendiri. Ia telah bermula dari tahun 1977 dahulu. Sebelum itu ejaan tulisan Cina menggunakan sistem lain yang dinamakan sebagai “ 注音符号” zhu yin fu hao.
Semasa saya bersekolah dahulu, kami masih menggunakan sistem lama iaitu zhu yin fu hao. Tetapi kini pelajar-pelajar di sekolah Cina mempraktikkan sistem Chinese Romanization atau Rumi Cina.
Sistem Chinese Romanization berdasarkan sebutan fonetik yang seakan-akan bahasa Latin. Namun ia dikatakan telah dicipta oleh para sarjana bahasa di China.
Sebagai contoh, tulisan “东西“yang kita tulis di atas tadi.
Dalam bahasa Melayu, kita bunyikan sebagai “tongsi
Tetapi dalam Rumi Cina, kita tuliskan sebagai “dongxi”.
Ini bermakna “tongsi” dalam bahasa Melayu, sama bunyinya jika kita menulis dalam Rumi Cina sebagai “dongxi”.
Yang berbeza ialah bunyi fonetik huruf “t” adalah sama dengan huruf “d” dalam Rumi Cina.
Sama juga seperti bunyi fonetik huruf “si” adalah sama dengan huruf “xi” dalam Rumi Cina.
Sekurang-kurangnya anda telah mendapat satu gambaran, bahawa untuk belajar bahasa Mandarin bukanlah susah sangat.
Kerana anda kini diterapkan dengan sistem Rumi Cina, di mana huruf-huruf Roman yang menjadi asas kepada huruf-huruf Melayu dan Inggeris digunakan sekali.
Cuma kita harus belajar dahulu sistem fonetiknya terlebih dahulu.
Bagaimana untuk memulakan pembelajaran bahasa Mandarin dari peringkat asas terutama bagi anda yang telah dewasa.
Pada tahun lepas (2014), saya telah menerbitkan DVD Asas Belajar Bahasa Mandarin yang menggunakan teks  / skrip dalam bahasa Melayu – Mandarin.
Sebelum itu diterbitkan versi dalam bahasa Inggeris – Mandarin yang diberi tajuk Mandarin For Beginners.
Kedua-dua set DVD ini iaitu, Asas Belajar Bahasa Mandarin dan Mandarin For Beginners telah digunakan oleh para siswa di beberapa buah universiti sebagai bahan pembelajaran tambahan.
Kerana para siswa seperti di Uitm, Unisel dan beberapa universiti digalakkan mengambil satu bahasa asing dalam pelajaran mereka.


DVD ASAS BELAJAR BAHASA MANDARIN BERHARGA RM90.00 SAHAJA

Untuk tempahan, hubungi HISEMUDIN KASIM, whatsApp 016-3067156
 
Mungkin bagi anda tidak berkesempatan untuk menonton DVD lantaran kekangan masa.
Maka saya telah menerbitkan versi internet bagi Asas Belajar Bahasa Mandarin.
Ini bermakna, jika anda tidak memiliki DVD pun tak mengapa, kerana anda boleh memiliki versi internetnya.
Versi internet boleh dilayari dengan telefon pintar, tablet, pc atau laptop

 
Untuk keterangan lanjut, sila layari :

Laman wesite Asas Belajar Bahasa Mandarin :
www.ebookmandarin.com


Facebook Fan Page Cikgu Mandarin :
 
Ditulis oleh Hisemudin Kasim
15.10.2015

Jika anda suka dengan artikel ini, sila berikan "Like". Ia akan tersimpan di Recent Activity Facebook anda. Ia amat berguna untuk rujukan kemudian hari


Perhatian ! Anda boleh SHARE artikel ini kepada rakan-rakan Facebook anda. Klik Send


Komen anda dalam Facebook atau Blog haruslah kemas dan bernas serta bertanggungjawab. Ulasan yang tidak menepati isu atau yang bersifat tidak sopan akan dipadamkan.


Post a Comment