Tuesday, March 3, 2015

Pelancaran Cikgu Matematik : Ke arah transformasi pembelajaran matematik sekolah menengah
Dalam pelan pembangunan pendidikan yang digariskan oleh Kementerian Pendidikan, bahawa para pelajar menengah akan dan sedang melalui satu proses transformasi yang memperlihatkan pelbagai perubahan drastik dilakukan.


Ia bukan sahaja melibatkan tenaga pengajar, sistem penyampaian bahkan merombak sistem peperiksaan yang lebih berorientasikan pemikiran aras tinggi dan pentaksiran kendiri yang dilakukan di peringkat sekolah.

Pada tahun lepas, heboh dengan keputusan Peperiksaan PT3 yang hambar bagi kebanyakan sekolah. Ramai yang membandingkan Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) yang dimansuhkan dengan keputusan PT3.
 

< Klik > di sini untuk ke www.cikgumatematik.com.my


Namun ia adalah satu revolusi dalam pendidikan yang mementingkan pembangunan idea bagi setiap pelajar. Selain daripada itu, Kementerian Pendidikan mensasarkan tahun 2016 sebagai permulaan perluasan buku-buku digital seperti yang banyak dipraktikkan di beberapa negara-negara maju.

Ini kerana para pelajar yang berumur antara 13 hingga 15 tahun yang berada dalam menengah rendah telahpun terdedah dengan penggunaan ICT secara meluas.

Berdasarkan sasaran tersebut, saya telah merangka satu pendekatan yang lebih konprehensif dalam pembelajaran matematik.

Ia dinamakan sebagai Cikgu Matematik.

Apa itu Cikgu Matematik ?

Cikgu Matematik ialah satu sistem pembelajaran matematik bagi pelajar-pelajar menengah rendah, iaitu dari tingkatan 1 – 3 serta persediaan bagi Peperiksaan PT3.

Ia disusun dalam empat modul :

  1. Cikgu Matematik Tingkatan 1
  2. Cikgu Matematik Tingkatan 2
  3. Cikgu Matematik Tingkatan 3
  4. Cikgu Matematik Fokus PT3 

Kini modul 1, Cikgu Matematik Tingkatan 1 telahpun berada di pasaran. Manakala modul 2, Cikgu Matematik Tingkatan 2 bakal diterbitkan dalam bukan April, Cikgu Matematik Tingkatan 3 pula akan menemui para pelajar di bulan Jun.

Klimaks bagi penerbitan modul ini ialah Cikgu Matematik Fokus PT3 yang akan dilancarkan sekitar bulan Ogos nanti. Ini bagi memberi persiapan terakhir bagi para pelajar yang bakal menduduki Peperiksaan PT3 yang berlangsung pada bulan Oktober / November nanti.

Apa bezanya Cikgu Matematik dengan buku-buku rujukan atau latihan yang berselerak di pasaran ketika ini ?

Cikgu Matematik diterbitkan dengan menggunakan cakera DVD. Kesemua bahan-bahan pembelajaran dimuatkan dalam 4 – 5 keping DVD bagi setiap modul.

 
Mengapa DVD dan tidak VCD ?

DVD mempunyai kapasiti yang lebih besar dan lebih berkualiti daripada VCD. Konsep DVD ialah berbentuk digital, maka ia boleh diberhentikan sementara “pause”, dikebelakangkan “backward” atau dipercepatkan ke hadapan “forward”. Namun dalam format VCD tidak mampu dilakukan begitu.

Apakah Cikgu Matematik meniru format VCD yang biasanya juga disertakan dalam sesetengah buku rujukan ?

Oh, sudah tentu tidak !!!

Dalam VCD yang disertakan dalam buku-buku rujukan di pasaran adalah dalam format pdf, ia tidak lebih daripada helaian muka surat yang telah disimpan dalam bentuk digital.

Ia kaku !

Apakah Cikgu Matematik tidak kaku ?

Cikgu Matematik “bermain” dengan grafik dan animasi serta audio dan video.

Setiap pengucapan atau penerangan akan disertakan dengan pergerakan animasi grafik.

Mengapa timbul konsep animasi dalam pembelajaran matematik ?

Cuba kita fikirkan senario ini :

Ramai yang “boring” apabila tiba matapelajaran matematik. Ia dianggap “menyusahkan”, “kaku” dan perlukan berfikir.

Nombor-nombor yang ditulis oleh cikgu-cikgu di papan hitam “tidak masuk” dalam otak mereka. Jika cikgu-cikgu yag mengajar pula “tak pandai” untuk mengolah bentuk pengajaran mereka. Maka matapelajaran yang “kaku” akan lebih “kuku-kaku” !!!!

Lahirnya Cikgu Matematik adalah bagi memperbaiki keadaan ini.

Pertama, ilustrasi iaitu grafik yang disertakan animasi memberikan tumpuan kepada deria mata dengan setiap pergerakan. Ia lebih mengasyikkan dan menambah minat terhadap pelajaran.

Kedua, kombinasi antara grafik dan animasi serta audio akan menggerakkan deria mata, telinga serta jaringan saraf yang mengikut retak pengucapan bagi menghasilkan satu tindak-balas  emosi untuk lebih memahami dan mengingati sesuatu fakta.

Ketiga, ilustrasi grafik dan animasi telah mengambilkira peringkat umur bagi para pelajar. Misalnya bagi Cikgu Matematik Tingkatan 1 lebih banyak grafik animasi yang berkisar dari perubahan kanak-kanak kepada remaja. Ia juga harus menitik-beratkan perkembangan psaikologi golongan ini.

Tentunya grafik dan animasi bagi Cikgu Matematik Tingkatan 3 akan menjurus kepada kupasan dan yang penyelesaian matematik yang lebih berat. Oleh itu corak persembahan pembelajaran juga akan berubah mengikut peringkat umur mereka.

Keempat, pembelajaran cara DVD membolehkan mereka “pause” sementara jika mahu berfikir. Atau mengulang ke belakang pengucapan audio atau paparan video. Begitu juga jika ingin “forward” ke hadapan.

Kelima, Cikgu Matematik amat berguna terutamanya semasa mengulangkaji pelajaran sebelum peperiksaan. Para pelajar tidak punyai masa yang terluang untuk menyelak setiap bab atau helaian muka surat disebabkan kesuntukan masa.

Tambahan pula ramai yang sudah terlupa dengan pelajaran yang lepas-lepas. Terutamanya bagi mereka yang bakal menduduki Peperiksaan PT3, di mana mereka harus mengulangkaji matapelajaran dari tingkatan 1 – 3.

Keenam, masa untuk mengulangkaji matapelajaran matematik menggunakan Cikgu Matematik adalah lebih pendek dan lebih efisien daripada mentelaah buku-buku teks secara sendirian.

Ikutilah sebahagian sedutan daripada Cikgu Matematik. Video-video ini telah dikecilkan dalam "low density" bagi mengurangkan "loading time".

Bagaimanapun dalam video asal DVD adalah dalam "high density" atau HD.

Video PelancaranSedutan ringkas Bab 1 - 3Cikgu Matematik hanya boleh dibeli dengan membuat tempahan melalui dalam talian sahaja.

Harga-harga bagi modul Cikgu Matematik adalah seperti berikut :

Cikgu Matematik Tingkatan 1 – RM60.00

Cikgu Matematik Tingkatan 2 – RM80.00

Cikgu Matematik Tingkatan 3 – RM80.00

Cikgu Matematik Fokus PT3 – RM80.00Sila layari  www.cikgumatematik.com.my untuk keterangan lanjut serta cara-cara pembelian.Ditulis oleh :

Hisemudin Kasim
03 - 02 - 2015


Jika anda suka dengan artikel ini, sila berikan "Like". Ia akan tersimpan di Recent Activity Facebook anda. Ia amat berguna untuk rujukan kemudian hari


Perhatian ! Anda boleh SHARE artikel ini kepada rakan-rakan Facebook anda. Klik Send


Komen anda dalam Facebook atau Blog haruslah kemas dan bernas serta bertanggungjawab. Ulasan yang tidak menepati isu atau yang bersifat tidak sopan akan dipadamkan.


Post a Comment