Sunday, August 17, 2014

Pelancaran DVD Bahasa Melayu-Mandarin

Setelah versi bahasa Inggeris-Mandarin dilancarkan pada bulan Julai yang lalu, kini versi yang isi kandungannya sama dengan versi Inggeris telah menemui pembaca. 

Versi bahasa Melayu-Mandarin kini telah berada di pasaran.

Kedua-dua versi ini iaitu versi bahasa Inggeris-Mandarin dan versi bahasa Malayu-Mandarin telah disusun dengan teliti bagi memberikan satu bahan rujukan pembelajaran bahasa Mandarin mengikut trend semasa.

Pertama, kini ramai yang kesibukan dan kesuntukan masa untuk membaca terutamanya buku-buku bahasa lebih-lebih lagi sesuatu bahasa yang baharu bagi mereka. Walaupun kehendak persekitaran iaitu jika kita mahir dalam sesuatu bahasa tambahan, maka ia adalah satu kelebihan. Kini bahasa Mandarin mempunyai pasaran yang tinggi di kalangan siswazah dan orang awam yang ingin berkerja dalam sektor-sektor tertentu.

Kedua, dengan kecanggihan teknologi, walaupun mereka tidak membaca tetapi boleh memperolehinya melalui alat pandang dengar. Maka pembelajaran melalui DVD Mandarin ini telah menyediakan peluang kepada anda yang tidak punyai masa tertentu untuk pergi ke kelas ataupun membaca buku-buku. 

Walaupun ia tidak menjaminkan anda boleh “pandai” dengan cepat, tetapi DVD ini memberikan tunjuk-ajar dari peringkat asas, agar anda boleh meneruskan pembelajaran secara sendirian atau mengikuti kelas-kelas peringkat yang lebih tinggi.

Sila <KLIK SINI> untuk keterangan lanjut


Bagaimana DVD ini disusun ?

DVD ini disusun bermula dengan pengantaran  bahasa Inggeris-Mandarin. Ini kerana ia bukan sahaja untuk pasaran tempatan bahkan kepada mereka yang bertutur dalam bahasa Inggeris di mana saja di seluruh dunia. Maka versi bahasa Melayu-Mandarin adalah terjemahan dari versi asal bahasa Inggeris-Mandarin.

Penyusunan DVD versi asal bahasa Inggeris-Mandarin mengambil masa selama 6 bulan untuk disiapkan. Ia telah mengambilkira rujukan kurikulum yang digunakan di pusat-pusat bahasa Mandarin di Negeri China dan Taiwan yang mengajar bahasa Mandarin kepada penuntut-penuntut asing.

Di samping itu, ia juga mengambilkira kurikulum subjek bahasa Mandarin yang diajar di IPTA & IPTS tempatan seperti di Uitm, UNISEL, UTAR dan sebagainya. Malah sebahagian besar tajuk-tajuk utama dalam buku-buku teks bagi IPTA & IPTS ini terdapat di dalam DVD ini. Maka ia amat sesuai dijadikan bahan rujukan pembelajaran bahasa Mandarin oleh para pelajar IPT yang mengambil subjek bahasa Mandari sebagai subjek pilihan.

Berdasarkan pengalaman saya selama 16 tahun dalam pendidikan Cina termasuk selama 4 tahun di Republic of China. Maka saya rangkumkan segalanya dalam 8 keping DVD yang memuatkan 80 buah bab. Ia adalah sebagai asas kepada bukan Cina khas untuk mempelajari bahasa Mandarin.

Penggunaan DVD membolehkan anda mengulangkaji setiap bab dan sebutan dengan berulang-ulang kali. Kerana saya telah membuat penyebutan yang tepat dalam bahasa Mandarin berdasarkan sebutan standard Beijing ataupun disebut sebagai Putonghua.

Ini akan memberikan kelebihan kepada anda untuk “mendengar sebutan” berbanding jika anda “membaca”. Kerana anda sesungguhnnya tidak boleh “mengeja” sebutan dalam bahasa Mandarin menggunakan sistem pengejaan bahasa Melayu ataupun bahasa Inggeris.

Dalam Romanization Chinese ataupun Rumi Cina, sistem penyebutannya adalah berbeza. Jika anda ingin mempelajari bahasa Mandarin, maka kita perlulah mempelajari sistem ejaannya. Oleh itu perkara utama ialah mengenali sistem phonetik setiap huruf dan pengejaannya. Sistem ini dinamakan sebagai Hanyu Pinyin.

Di dalam DVD ini telah menitikberatkan bagaimana seseorang yang bukan Cina, seperti orang-orang Melayu dewasa khasnya untuk mempelajari sistem phonetik ini.

Sebagai contoh, kita sering terjumpa perkataan “Guangzhou”. Malah di TV atau Radio akan menyebutnya berdasarkan ejaan bahasa Inggeris. Maka disebut sebagai “Guang” + “Zhou”. Tetapi ia sebenarnya tidak dibunyikan demikian.

Dalam sistem phonetik bahasa Mandarin, huruf “G” dibunyikan sebagai “ke”. Berbanding dalam sistem phonetik bahasa Melayu, huruf “G” dibunyikan sebagai “ge”.

Dalam bahasa Melayu, kita mengeja begini, “ge” +”uang” = guang.

Dalam bahasa Mandarin, kita mengeja begini, “ke”+”uang” = kuang

Begitu juga dalam sistem ejaan bahasa Melayu, tidak terdapat pengejaan bagi “Zhou”. Maka kita akan membunyikan huruf “zh”+”ou” = zhou

Tetapi dalam bahasa Mandarin, “zhou” adalah bersamaan dengan sebutan “chow” dalam bahasa Melayu.

Sebab itulah apabila kita mengeja huruf-huruf Cina, seperti Guangzhou ini dalam bahasa Melayu atau Inggeris akan menjadi “Guang + zhou”. Tetapi jika mengikut sistem phonetik bahasa Mandarin iaitu Hanyu Pinyin, perkataan Guangzhou adalah bersamaan dengan sebutan “Kuangchow” dalam bahasa Melayu.

Maka perkara asas yang dititikberatkan dalam DVD ini ialah pengejaannya. Ia adalah satu kemestian !


Apa yang terkandung dalam DVD ini ?

Ia dimulakan dengan pengenalan terhadap sejarah kewujuan tulisan Cina. Ia hanyalah sebagai pengetahuan am kepada anda.

Diterangkan bagaimana alat bantuan pembelajaran seperti Google Translate dapat membantu anda dalam pembelajaran bahasa Mandarin mengikut cara-cara yang betul.

Fokus utama ialah sistem phonetik Hanyu Pinyin yang amat dititikberatkan. Ia adalah asas pengejaan bagi Rumi Cina.

Pengenalan terhadap tata-bahasa dan struktur ayat-ayat dalam bahasa Mandarin

Phasa & perumpamaan yang digunakan sehari-hari

Perbualan & dialog dalam banyak situasi

 Perbendaharaan kata

Pengenalan bagaimana untuk menulis huruf-huruf Cina


Video contoh

Saya berikan dua contoh 2 bab untuk rujukan anda. 

Bab 1, iaitu pengenalan terhadap bahasa Mandarin. Bab 6, bagi permulaan sistem phonetik Hanyu Pinyin
Bagaimana untuk memperolehi DVD ini ?

Bersempena dengan pelancaran DVD bahasa Melayu-Mandarin ini di bulan kemerdekaan. Maka harganya ditawarkan RM90.00 bagi setiap set bermula dari sekarang sehingga 31hb Ogos 2014. Selepas itu ianya akan dijual dengan harga RM120.00

Penghantaran dengan Pos Laju adalah percuma dan akan sampai kepada anda dalam 2-3 hari bekerja . Pembayaran melalui akaun Maybank ke atas Megat Mohd Hisemudin no. 164182447131. Sila telefon/SMS/whatsApp ke no. 016-3067156

Bagi anda yang berada di luar negara, penghantaran adalah melalui kurier antarabangsa Pos Malaysia. Ianya mengambil masa antara 7-10 hari. Kos penghantaran adalah seperti berikut :


1.  Asia - Pasifik : RM30.00
2.  Australia & New Zealand : RM60.00
3.  Eropah & Amerika : RM60.00

Pembayaran adalah melalui kadar tukaran USD dengan menggunakan Paypal

Sila hubungi saya melalui email, megathisemudin@gmail.com

Kini DVD Mandarin ini juga boleh diperolehi di beberapa kedai buku di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Anda juga boleh memperolehinya di kedai buku Koperasi UPM, Serdang dan Uitm Shah Alam

Bagaimanapun di kedai-kedai buku tidak menawarkan diskaun !


Ditulis oleh : Hisemudin Kasim

18.08.2014


Jika anda suka dengan artikel ini, sila berikan "Like". Ia akan tersimpan di Recent Activity Facebook anda. Ia amat berguna untuk rujukan kemudian hari


Perhatian ! Anda boleh SHARE artikel ini kepada rakan-rakan Facebook anda. Klik Send


Komen anda dalam Facebook atau Blog haruslah kemas dan bernas serta bertanggungjawab. Ulasan yang tidak menepati isu atau yang bersifat tidak sopan akan dipadamkan.


Post a Comment