Wednesday, February 12, 2014

Sebuah sketsa video klip Pilihanraya Kecil DUN N25 Kajang

Pilihanraya Kecil (PRK) DUN N25 Kajang akan diadakan pada 23hb Mac 2014. Ini ekoran perletakan jawatan oleh bekas ADUN Kajang Lee Chin Chih pada 27hb Januari yang lalu.

Bagaimanapun beliau tidak memberikan sebarang alasan mengapa beliau berbuat demikian.

Namun kemudiannya diketahui bahawa ia adalah perancangan dalaman Parti Keadilan Rakyat (PKR) agar kerusi itu dapat dipertandingkan oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Ini memandangkan pertelagahan daripada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan Timbalan Presiden PRK, Azman Ali semakin memuncak. Ia juga menampakkan perpecahan kepada dua kem yang menyokong Menteri Besar dan kem yang menyokong Azmin Ali.

Ini lanjutan daripada beberapa insiden yang melibatkan kedua-duanya. Pemecatan Azmin Ali daripada menjadi pengarah PKNS telah menyemarakkan lagi pertelingkahan ini. Azmin Ali juga menempelakkan cara Menteri Besar Selangor itu dalam mengendalikan pentadbiran kerajaan negeri Selangor.

Oleh kerajaan kepimpinan PKR Selangor adalah di bawah pengawalan Azmin Ali, akhirnya PKR Selangor telah mendesak agar kerusi Menteri Besar Selangor digantikan oleh seseorang yang lebih berkaliber. Namun Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim terus enggan berundur. Akhirnya beliau menyetujui dengan beberapa syarat.

Dato' Seri Anwar Ibrahim yang pada mulanya menyangkal terdapat perancangan dalaman tersebut akhirnya terpaksa mengaku. Timbul pula ura-ura beliau akan dilantik sebagai Men
teri Besar menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. 

Namun rakan PKR dalam Pakatan iaitu Pas hanya akan membantu Dato' Seri Anwar Ibrahim dalam PKR N25 Kajang, namun tentang kesediaan Pas untuk melepaskan peluang melantik ADUN Pas sebagai Menteri Besar tidak pernah dilupakan. Ini kerana jumlah ADUN Pas juga tinggi dalam DUN Selangor. Jadi mengapa mesti hanya Menteri Besar lahir dari PKR dan tidak dari Pas ?

Jika sekalipun Dato' Seri Anwar Ibrahim memenangi kerusi DUN Kajang, apakah beliau diberikan peluang yang senang untuk menjadi Menteri Besar Selangor. Apakh kedua-dua kem Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Azmin Ali dengan mudah menerima Dato' Seri Anwar Ibrahim dan seterusnya PKR Selangor dapat disatukan ? Inilah persoalannya.

Kita tidak tahu pula apa kedudukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim nanti setelah menyerahkan kedudukan Menteri Besar kepada Dato' Seri Anwar Ibrahim. Apakah beliau rela untuk hanya menjadi exco sahaja ataupun hanya sebagai ADUN biasanya sahaja. 

Apakah kemungkinan beliau juga akan meletakkan jawatan sebagai ADUN Selangor, ini ada kemungkinannya kerana daripada menanggung "aib" diperlakukan demikian, adalah lebih baik keluar secara "terhormat". Walaupun ia akan menjadi cemuhan rakyat yang terpaksa memilih ADUN baru melalui satu lagi PRK.

Kita sebenarnya tidak tahu apa agenda Dato' Seri Anwar Ibrahim yang beria-ia sangat membayangkan bahawa beliau adalah bakal Menteri Besar Selangor selepas ini. Dari segi moral, apakah tidak menghormati Menteri Besar selangor yang sedia ada. Ia seolah-olah Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim betul-betul tidak mampu mentadbir Selangor. 

Kita tunggu keputusan PRK Kajang sama ada Dato'  Seri Anwar Ibrahim dapat menawan hati pengundi Kajang dan kemudiannya untuk dilantik sebagai Menteri Besar Selangor. Di pihak Barisan Nasional pula, diuar-uarkan bahawa yang bakal diturunkan menentang Dato' Seri Anwar Ibrahim ialah Naib Presiden MCA iaitu Datin Paduka Chew Mei Fun.

Beliau ialah bekas Timbalan Menteri Pembangunan Wanita dan Masyarakat serta bekas Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara selama dua penggal.

Ikutilah sketsa pilihanraya kecil D25 Kajang :

Ditulis oleh : Hisemudin Kasim 

12.02.2014


Jika anda suka dengan artikel ini, sila berikan "Like". Ia akan tersimpan di Recent Activity Facebook anda. Ia amat berguna untuk rujukan kemudian hari


Perhatian ! Anda boleh SHARE artikel ini kepada rakan-rakan Facebook anda. Klik Send


Komen anda dalam Facebook atau Blog haruslah kemas dan bernas serta bertanggungjawab. Ulasan yang tidak menepati isu atau yang bersifat tidak sopan akan dipadamkan.

Post a Comment