Tuesday, February 18, 2014

Hubung-kait perubahan iklim dunia dengan cuaca tempatan : Mentafsir Sabah banjir manakala Semenanjung panas dan kering


Dalam artikel kali ini, saya akan mengupas mengenai perubahan iklim dunia dan kaitannya dengan cuaca tempatan. 

Di akhir artikel ini pula, saya akan mengaitkan bagaimana perubahan cuaca dan fenomena alam telah menyebabkan kejadian banjir di Sabah tetapi kita di Semenanjung mengalami panas terik dan kering.

Antara intipati artikel ini ialah :
  •            Apa asas-asas penyebab perubahan iklim ?
  •            Apa perbezaan antara cuaca dengan iklim ?
  •             Bagaimana iklim berubah ?
  •            Bagaimana sumber air memainkan peranan penting dalam memanas dan menyejukkan iklim ?
  •            Apa kesan terhadap rumah hijau dan penggunaan tenaga berasaskan fosil ?
  •           Apakah kesan letusan gunung berapi terhadap perubahan iklim ?


Iklim dunia kini berubah dan perubahan ini telah memberikan impak yang sangat besar terhadap kehidupan manusia di planet bumi. Purata suhu global telah naik 1.40 F berbanding pada permulaan abad ke 20, dan kenaikan 1.10 F dalam masa 30 tahun yang lalu.

Mengikut laporan daripada Intergovernment Panel on Climate Change (IPCC), purata perubahan suhu global telah naik 2 hingga 11.50 F dalam tahun 2011. Jika kita mengambil tindakan agresif bagi mengurangkan pelepasan korbon dioksida, maka perubahan suhu mungkin dapat dikurangkan.

 
Apa pula yang dikatakan sebagai iklim ? Dalam tafsiran saintifik, iklim adalah purata atau keadaan suhu tipikal, relative humidity (nisbah ketumpatan air terpelowap sebenar berbanding dengan ketumpatan air terpelowap dalam keadaan tepu), arah angin dan kelajuannya serta faktor-faktor meteorologikal yang berlaku di sesuatu kawasan yang luas atau benua.

Manakala cuaca pula ditakrifkan sebagai perubahan yang berlaku pada setiap jam atau hari seperti hujan, berangin, mendung, panas dan sebagainya. Ia hanyalah bagi sesuatu kawasan yang kecil sahaja.

Perubahan cuaca boleh berlaku dengan waktu yang singkat dan manusia kadang-kadang boleh mengubahnya daripada berlaku perubahan cuaca tersebut.
Namun kita tidak mudah untuk mengubah iklim. Ini kerana perubahan iklim berlaku dalam keadaan yang berbeza di tempat-tempat yang berlainan. Seperti mengalami hari-hari yang sangat sejuk atau sangat panas dan kadang-kadang dibadai oleh ribut taufan. 

Yang pentingnya kedudukan magnitude utara atau selatan sesuatu lokasi itu sama ada ianya berada di kawasan tropika, sub-tropika, kawasan sederhana ataupun kawasan sejuk
Sebenarnya terdapat perubahan jangka panjang dan perubahan jangka pendek yang dialami oleh planet bumi sejak berjuta-juta tahun yang lalu. 

Banyak perubahan iklim itu terjadi secara dramatik dan berulang-ulang. Sebahagiannya adalah kerana impak daripada pelanggaran komet atau asteroid. Ia juga mungkin mengubah paksi bumi yang menyebabkan berlakunya perubahan terhadap kecepatan atau kelambatan pusingan orbit bumi dan kedudukan magnitude sesuatu kawasan itu.

Secara tidak langsung akan mengubah corak dan arah tiupan angin yang disebabkan oleh tarikan daya graviti bumi. Maka tidak hairanlah kini terdapat perubahan tiupan angin terutamanya yang berlaku di kawasan tropika dengan kejadian ribut taufan yang dahsyat seperti ribut taufan Haiyan yang melanda kepulauan Pasifik barat terutamanya Filipina baru-baru ini.

Perhatian ! Ini adalah Promo untuk catatan yang berkaitan dengan tajuk yang anda sedang baca ini.  : 

Begitu juga baru-baru ini kita dikejutkan dengan sejuk “melampau” yang tidak pernah dialami oleh rakyat negara ini bagi sesuatu kawasan dengan kesejukan mencecah 170 Celcius. Namun demikian ia tidak ada kena-mengena dengan perubahan iklim. Ia adalah disebabkan tiupan angin Monson Timur Laut yang membawa angin sejuk dari Negara China yang dalam musim sejuk. Tambahan pula pada bulan Januari dan awal Februari  sering mencatatkan suhu yang agak rendah.  

Menurut laporan IPCC yang dibentangkan dalam tahun 2006-2007, satu persefahaman telah dicapai bahawa perubahan iklim yang berlaku secara mendadak di planet bumi kini adalah disebabkan oleh faktor kemanusiaan itu sendiri. Kebanyakan dari aktiviti-aktiviti yang dilakukan di masa-masa dahulu telah menyebabkan kuasa pra-dominan yang menyebabkan kita sekarang terpaksa menerima kesannya. Begitu juga apa yang kita lakukan sekarang akan menyebabkan generasi akan datang juga akan merasai kesannya.

Apa pula yang kita namakan sebagai pemanasan global ? Manusia telah melakukan perubahan iklim dengan membakar lebih banyak bahan-bahan bakar fosil iaitu arang batu, petrol, diesel dan gas asli. Ini akan menyebabkan kandungan karbon diokside semakin banyak dan tepu di atmosfera.

Faktor lain ialah dengan penebangan kawasan hutan.  Maka mana pula karbon dioksida itu akan pergi kerana pohon-pohon yang sepatutnya menyerap karbon dioksida dalam proses fotosistesis bagi mengeluarkan pula oksigen dapat melakukannya dalam suasana keseimbangan.

Lapisan karbon dioksida berperanan pula sebagai selimut yang memerangkap kepanasan di atmosfera. Maka ini menyebabkan atmosfera sentiasa dalam keadaan suhu yang panas. Kini kandungan karbon dioksida di atmosfera lebih tinggi berbanding beribu-ribu tahun yang lalu. Mengikut rekod, tahun 2010 adalah tahun yang paling panas di seluruh dunia.
  
Mana pula kawasan-kawasan yang menerima impak paling besar dalam perubahan iklim ?  Mengikut kajian ahli sains, impak paling ketara berlaku di Kutub Utara dan paling kurang ialah di Kutub Selatan. Dengan pemanasan di Kutub Utara maka kawasan Artik yang dipenuhi dengan lapisan gunung-gunung ais akan mula mencair. Sebab itu bandar-bandar utama di hemisfera utara akan terlebih dahulu mengalami kenaikan air laut yang disebabkan oleh limpahan kecairan air batu daripada Kutub Utara.

Bagaimana pula peranan air dalam memanaskan dan menyejukkan iklim ? Air adalah kunci utama bagi setiap kehidupan di planet bumi, tetapi tidak pula bagi planet-planet lain dalam sistem solar.

Di bumi, air berada dalam tiga keadaan iaitu dalam bentuk cecair, wap ataupun ketulan ais. Air apabila berada dalam keadaan cecair, ia adalah asas kepada segala kehidupan di muka bumi ini. Transformasi air kepada wap iaitu air yang terpelowap di angkasa serta yang membeku di kutub utara dan selatan memainkan peranan utama dalam fungsi sistem ekologi.
 
Penulis Blog ini, Hisemudin Kasim juga merupakan Pengarang Bahasa Mandarin. Menerbitkan DVD Asas Belajar Bahasa Mandarin
Klik sini http://www.ebookmandarin.com/ untuk mendapatkan keterangan lanjut
Terdapat 8 keping DVD
Dengan 80 bab pelajaran
Harga RM90.00


Kandungan air yang tepu di atmosfera juga menjadi penyebab kepada pemanasan global. Ini kerana molekul air akan memanaskan atmosfera dengan menyerap cahaya matahari. Walaupun dalam setiap masa, kandungan air di atmosfera hanya sedikit iaitu pada kadar 0.001% daripada kandungan air di muka bumi, tetapi ia berupaya menyerap 70% cahaya matahari yang menembusinya.

Kesan rumah hijau secara semulajadinya adalah fenomena di mana seolah-olah terdapat satu selimut yang menyaluti bumi dan memanaskannya. Ia menjaga suhu yang diperlukan oleh setiap kehidupan di planet bumi.  Yang menghairankan, di atmosfera terdapat gas-gas terbuang seperti nitrogen, oksigen dan argon tidak pula menyebabkan perubahan iklim.

Pembebasan gas-gas ke dalam rumah hijau dalam beberapa dekad ini menyebabkan ianya semakin tepu, dan dalam tahun 1970-2004 keseluruhannya terdapat pertambahan sebanyak 70%. Menurut laporan dari IPCC, jumlah karbon diokside sahaja telah bertambah sebanyak 31%.

Dengan ini dapat ditakrifkan bahawa perubahan pemanasan iklim global adalah disebabkan oleh konsentrasi karbon diokside di atmosfera. Sebagai hasil daripada pertambahan itu, maka purata suhu di atmosfera telah bertamah 10 Celcius setiap tahun.

Apabila gunung berapi meletuskan laharnya, maka debu-debu dan partikel memasuki ruang angkasa. Sebahagian daripadanya ialah sulphur dioksida. Ia mampu untuk membantu dalam penyejukan suhu di atmosfera kerana ia dapat membiaskan cahaya matahari daripada memasuki ruang udara bumi. Ia hanyalah satu satu fenomena sementara sahaja.

Namun pelepasan karbon dioksida dalam kuantiti yang banyak dalam atmosfera dan akan memberikan impak terhadap rumah hijau bagi satu jangkawaktu yang amat panjang. Dalam kes Gunung Kelud di Indonesia yang kini memuntahkan lahar dan debu-debu ke atmosfera bukan sahaja memberikan impak terhadap ekologi tempatan bahkan menyumbang  kepada perubahan iklim dunia.

Apabila karbon dioksite dilepaskan ke dalam rumah hijau, maka molekul karbon dioksida akan berada di situ selama sekitar 100 tahun. Ianya akan hilang  sama ada diserap oleh pokok-pokok dalam proses fotosintesis atau melalui reaksi kimia dengan molekul-molekul yang lain.

Kini dikenalpasti China adalah penyumbang utama kepada gas-gas ke rumah hijau. Diikuti oleh Amerika Syarikat. Adalah penting untuk diketahui, bahawa Amerika Syarikat, Jepun dan negara-negara Eropah adalah penyumbang 2/3 daripada gas-gas ke dalam rumah hijau sejak dari era Revolusi Industri sehingga kini.

Apakah benar yang menyebabkan perubahan iklim adalah disumbangkan oleh segala aktiviti-aktiviti manusia di planet bumi ini sahaja? Namun para saintis pula berpendapat ia juga disebabkan oleh apa yang dinamakan sebagai “Sun Cycles” dan “Sunspot”.

Sun Cycle adalah satu perubahan bagi satu pusingan selama 11 tahun terhadap pancaran matahari. Sunspot secara relatifnya, ia adalah titik-titik hitam yang terdapat di permukaan matahari. Sebenarnya ia bukanlah titik-titik hitam, cuma jika dibandingkan dengan cahaya matahari yang lebih terang, maka ia kelihatan seolah-olah “hitam”. Titik-titik hitam ini akan datang dan pergi dalam satu putaran.

Mengikut teorinya ia adalah kesan dari kuasa magnetik pancaran cahaya matahari. Suhu di permukaan sunspot lebih rendah dan ia akan menyebabkan pancaran matahari terhalang dan yang sampai ke bumi didapati kurang terang. Secara tidak langsung ia juga menyebabkan perubahan suhu di planet bumi seterusnya menyebabkan perubahan iklim dalam satu jangkawaktu tertentu.

Maka dengan itu kita akan dapati perubahan  iklim dunia adalah dalam bentuk pusingan yang akan berulang-ulang.  Manakala dalam jangka waktu yang panjang pula ia akan mengubah iklim sedikit demi sedikit. Setelah berjuta-juta tahun maka kita dapati perubahan yang nyata sejak dari era zaman ais dengan kehidupan dinasour  sehinggalah kepada hari ini.

Kembali kepada keadaan iklim dan perubahan cuaca di negara kita amnya. Kedudukan Malayasia adalah dalam magnitude 100 utara dari garisan Khatulistiwa. Maka kita ditakrifkan sebagai negara yang mempunyai iklim Khatulistiwa dengan di kelilingi oleh laut.

Maka kesan daripada angin monson iaitu Monson Timur Laut dan Monson Barat Daya telah membentuk satu taburan hujan yang tidak sekata. Ini adalah kerana di Semenanjung terdapat Banjaran Titiwangsa yang memisahkan antara negeri-negeri Pantai Barat dan Pantai Timur. Maka ia juga telah menerima hujan dari angin monson yang berbeza.

Bagi negeri-negeri Sabah dan Sarawak pula, ia banyak dipengaruhi oleh bentuk muka buminya yang besar kerana ia adalah sebahagian daripada kepulauan Borneo. Namun di bahagian timur Sabah juga banyak dipengaruhi oleh keadaan Lautan Pasifik terutamanya di Pasifik Barat yang menjadi punca utama kepada ribut taufan tropika.

Angin monsoon yang bertiup di Semenanjung dan Sabah serta Sarawak memberi impak yang berbeza. Bagi Semenanjung, secara amnya terdapat empat angin yang bertiup. Yang utama ialah Monson Timur Laut yang bertiup dari bulan November    hingga  Mac. Ia biasanya membawa hujan yang lebat kerana melalui Laut China Selatan yang luas. Ia ditakrifkan sebagai musim tengkujuh di Pantai Timur.  Ia lebih memberti kesan kepada negeri-negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang.
  
Manakala angin Monson Barat Daya pula bertiup dari bulan Mei atau Jun  hingga September. Oleh kerana angin ini dihadang oleh Pulau Sumatera maka ia dalam keadaan lemah dan hanya berupaya membawakan hujan dari Selat Melaka yang sempit.

Perubahan angin antara angin Monson Timur Laut dengan Monson Barat Daya atau daripada Monson Barat Daya ke Monson Timur Laut adalah dipanggil peralihan monson. Ia tiada angin yang kencang melainkan angin setempat sahaja. Maka ia ditakrifkan sebagai musim kering

Manakala bagi Sabah dan Sarawak pula, tiupan angin Monson Timur Laut memberikan hujan yang banyak bagi kedua-dua negeri ini, tetapi tidak pula bagi Monson Barat Daya kecuali bagi kawasan-kawasan tertentu sahaja. Oleh kerana kedudukan bahagian timur Sabah yang berdepanan dengan Lautan Pasifik, maka taburannya hujan juga banyak dipengaruhi oleh perubahan angin dan suhu permukaan laut di Lautan Pasifik.

Kita lihat sekarang, banjir telah berlaku di kawasan-kawasan timur negeri Sabah terutamanya Beufort dan Tenom. Bagaimanakah kita mentafsirkan fenomena ini ? Apakah ianya disebabkan oleh peralihan monson yang datang lebih awal atau saki-baki Monson Timur Laut ?

Daripada imej yang diperoleh daripada satellite melalui Jabatan Meteorologi Malaysia yang dirakamkan pada 17hb dan 18hb Februari 2014 menunjukkan bahawa kini angin bertiup dari Tenggara.

Ia bukanlah daripada kelaziman angin yang bertiup daripada timur laut ataupun barat daya. Ini menampakkan bahawa monson timur laut telah berada di penghujung manakala yang tiba ialah peralihan monson di mana arah angin sukar untuk diramalkan.

Oleh kerana kawasan timur dan tenggara Sabah terdedah dengan kawasan laut Sulu di mana angin yang membawa hujan telah
terhalang di daratan, maka kawasan Beufort dan Tenom telah mengalami hujan lebat dengan mengakibatkan banjir.

Namun bagi di Semenanjung, hanya kawasan tenggara dan selatan Johor serta Pahang akan menerima hujan. Lain-lain kawasan adalah panas dan kering.

Kini kita berdepan dengan kekurangan bekalan air di empangan atau tasik yang menyalurkan air mentah untuk diproses menjadi air terawat. Walaupun terdapat hujan sekali-sekali di sesuatu tempat, namun ia tidak berlaku di kawasan tadahan air, maka  sebab itulah logi-logi memproses air kini berada dalam keadaan kritikal.


Apakah penyelesaian ini boleh dilakukan dengan cara pembenihan awan ? Sebenarnya teknik pembenihan awan agak sukar dilakukan kerana kita mengalami arah angin yang sekata iaitu bertiup dalam satu arah bagi sesuatu masa.

Untuk melakukan pembenihan awan diperlukan angin yang bertiup dari pelbagai arah. Ia adalah amat penting agar kebangkalian wap air akan ditolak di udara hasil dari arah angin yang bertentangan. Maka dengan itu akan terhasillah awan-awan.

Pembenihan awan akan dilakukan ke atas awan-awan ini dengan menggunakan kapal terbang yang dilengkapi dengan sistem penyemburan sebatian garam. Dalam keadaan cuaca yang terang tanpa angin serta awan yang sedikit sudah tentu ianya tidak mampu untuk menghasilkan hujan. 

Sebagai kesimpulannya, perubahan cuaca dan iklim bagi sesuatu kawasan atau negara kini semakin banyak berubah. Ia disumbangkankan oleh “kemajuan” manusia yang semakin rakus dalam mengejar  pembangunan namun ia tidak diseimbangkan dengan sistem ekologi.

Apakah generasi akan datang semakin terdesak oleh kerana ketumpatan karbon diokside semakin menepu di atmosfera. Sedangkan kini “gudang oksigen” yang ditakrifkan sebagai hutan-hutan di Brazil khususnya semakin menyusut. Begitu juga hutan-hutan tropika seperti di negara kita juga kian hari kian menyusut.Perhatian ! Ini adalah Promo untuk catatan yang berkaitan dengan tajuk yang anda sedang baca ini.  :

Ditulis oleh : Hisemudin Kasim

18.02.2014Jika anda suka dengan artikel ini, sila berikan "Like". Ia akan tersimpan di Recent Activity Facebook anda. Ia amat berguna untuk rujukan kemudian hari


Perhatian ! Anda boleh SHARE artikel ini kepada rakan-rakan Facebook anda. Klik Send


Komen anda dalam Facebook atau Blog haruslah kemas dan bernas serta bertanggungjawab. Ulasan yang tidak menepati isu atau yang bersifat tidak sopan akan dipadamkan.

Post a Comment