Sunday, April 21, 2013

Krisis Pembangkang : Naik bulan roket jatuh mata bengkak satu !


Mukadimah siri ke 8 dalam Bicara Politik Menjelang PRU 13 kali ini, saya menggunakan tajuk,  Naik bulan roket jatuh mata bengka satu. Tidak sukar untuk memahami apa yang tersirat dan apa yang tersurat. Ianya juga merupakan satu baris penyata maksud dalam pantun satira yang ditujukan kepada Lim Kit Siang pada hari pertama beliau mengadakan ceramah di Gelang Patah. Memandangkan kehadiran pengunjung yang kurang maka menampakkan kerusi yang berlebihan. Pantun ini termuat dalam entri blog saya bertajuk Lim Kit Siang bakal tersungkur di Gelang Patah

Kelusi manyak olang tatak manyak,
Dali dulu olang sulah tahu,
PRU 13 mutut-mutut lanyak,
Naik mulan loket yatuh mata mengkak satu.

PRU 13 mutut-mutut lanyak,
Naik mulan loket yatuh mata mengkak satu,
Lim Kit Siang sana sini buat tai minyak,
Latang Gelang Patah mau cali kubu balu.

Lim Kit Siang sana sini buat tai minyak,
Latang Gelang Patah mau cali kubu balu,
Sini olang sulah cakap kita tak nak !
Sepuluh kali cakap juga kepala batu.

Sini olang sulah cakap kita tak nak !
Sepuluh kali cakap juga kepala batu,
Tak mau nengar nanti mutut-mutut lanyak,
Sulah pekak telinga batu balu mau tahu.

Tak mau nengar nanti mutut-mutut lanyak,
Sulah pekak telinga batu balu mau tahu,
Diam-diam jangan cakap manyak-manyak,
Gelang Patah kasi kubur dalam PRU.

Selain Lim Kit Siang yang menjadi tumpuan utama dan ibu segala pilihanraya kali ini, tidak kurang juga penampilan Anwar Ibrahim dalam pertarungan sengitnya di Permatang Pauh. Saya nukilkan pantun Tanya sama Anwar yang termuat dalam entri blog saya, Permatang Pauh : Betul ke Papagomo lawan Anwar Ibrahim ?  Ianya berbunyi begini :
  
Tanya sama Anwar,
Apa sebab goyang,
Nanti jawab Anwar,
Pauh nak melayang.

Nanti jawab Anwar,
Pauh nak melayang,
Hatiku dah tawar,
BN datang Permatang.

Hatiku dah tawar,
BN datang Permatang,
Mai Perak  diuar-uar,
Tamu tak diundang.

Mai Perak  diuar-uar,
Tamu tak diundang,
Hati debar-debar,
U turn balik Permatang.

Hati debar-debar,
U turn balik Permatang,
Bisik dengar-dengar,
Anwar pasti kecundangPerhatian ! Ini adalah iklan ! Anda disyorkan untuk membaca entri blog saya yg terbaru Mampukah Anwar Ibrahim pertahankan Permatang Pauh ?  Namun demikian, fokus saya dalam siri ini lebih kepada “loket yatuh” yang akan mengupas krisis DAP yang amat krtikal yang mana hingga ke saat-saat akhir sebelum penamaan calon PRU 13, DAP terpaksa melutut dengan Pas dan PKR agar dibolehkan calon-calon DAP menggunakan lambang Pas dan PKR. Apakah Lim Guan Eng yang menerajui DAP sekarang akan bangkit kembali atau menerima padah setelah menerima surat daripada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) bahawa anggota Jawatankuasa Tertinggi DAP (CEC) tidak diiktiraf oleh ROS.
  
Untuk meneliti keseluruhan krisis ini, kita perlulah mengkaji mengenai sejarah dan struktur organisasi DAP itu sendiri. Kita tidak boleh “jump into the conclusion” tanpa mengetahui latar belakangnya, jika tidak, ia macam murai yang pok-pek pok pek di ranting pokok  dengan ekor berderai tahinya lalu jatuh ke kereta kita. Marahkan murai kerana buat pok-pek pok-pek tak tentu hal apa yang dibicarakan oleh murai, padahal murai sedang mengkaji bagaimana nak menolong Lim Guan Eng mengatasi krisis DAP !?.
  
Democratic Action Party ( DAP) adalah legasi dari People Action Party (PAP) yang memerintah di Singapura. Ditubuh dalam 1965 dan merupakan anggota Socialist International (SI).  Sejak penubuhannya DAP telah melalui beberapa kali pilihanraya, namun yang menjadi titik hitamnya ialah semasa pilihanraya tahun 1969 di mana terjadinya peristiwa berdarah 13 Mei tahun 1969.  Sejak itu hubungan kaum dan perasaan kecurigaan khusus orang-orang Melayu dan Cina telah mewarnai politik dan sosial masyarakat.
  
Dalam tahun 1999, DAP bersama PAS, Parti Keadilan Nasional (kemudiannya PKR) dan Parti Rakyat Malaysia (PRM)  telah mula menjalinkan hubungan bagi membentuk satu bentuk pakatan yang dinamakan Barisan Alternatif (BA) bagi melawan Barisan Nasional.  Namun demikian percubaan pertama ini tidak membawa hasil yang diharapkan kerana setiap parti masih menebal dengan prinsip masing-masing.

 DAP kekal dengan prinsip Malaysian Malaysia. Pas masih utuh dengan prinsip ingin menegakkan negara Islam.  PRM lebih kepada sistem sosialis puak kiri rakyat marhean. Manakala Parti Keadilan Nasional dibentuk pada asalnya untuk menyaingi Umno semasa era reformasi  dan hanya menjadikan idolanya Anwar Ibrahim sebagai simbol perjuangan. Ia tidak disertakan dengan satu ideologi yang kukuh cuma penyertaan ahlinya adalah pelbagai kaum dan ugama.  Dua tahun kemudiannya DAP keluar dari BA disebabkan  terutamanya  tidak boleh menerima gagasan penubuhan negara Islam oleh PAS dan mahu kekal  sebagai negara demokratik, sekular dan berbilang agama.   
  
Parti keadilan Nasional kemudiannya telah bergabung dengan Parti Rakyat Malaysia (PRM) lalu membentuk Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam tahun 2003. Dalam tahun 2004 PKR mula diterajui oleh Anwar Ibrahim selepas enam tahun berada di penjara.  Dalam tahun 2008 gagasan Pakatan Rakyat (PR) dilancarkan dengan ahli-ahli asalnya dari Barisan Alternatif yang terdiri daripada DAP, PAS dan PKR.
  
Asas penubuhannya PR adalah sama dengan BA iaitu ingin menumbangkan kerajaan Barisan Nasional melalui pilihanraya. Namun demikian sehingga ke hari ini, PR masih lagi sebuah pertubuhan tidak berdaftar, yakni cuma satu pakatan parti-parti yang longgar tanpa punyai satu perlembagaan dan perlambangan yang sama. Sebab itulah dalam pilihanraya tidak ujud apa yang dimaksudkan sebagai calon PR tetapi ia adalah wakil parti masing-masing.
  
Kembali kepada krisis DAP yang amat meruncing hari ini, ianya bermula agak lama selepas Lim Guan Eng menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang. Krisis dalaman yang melibatkan puak-puak dalam kalangan ahli dan pemimpin keturunan Cina dan juga puak-puak yang dianggotai oleh ahli-ahli bukan Cina khususnya kaum India. Percaturan ini akhirnya menjadi duri dalam daging yang akan meletus apabila terdapat isu-isu yang melibatkan kepentingan puak-puak tertentu terutamanya melibatkan jawatan-jawatan dalam parti. Krisis semakin panas apabila mereka yang dikatakan tidak sebulu dengan pusat khususnya orang-orang tertentu menerima musibah tidak terpilih sabagai calon dalam PRU 13 ini.
  
Semasa pemilihan Ahli Jawatankuasa Pusat (CEC) pada Disember tahun 2012 yang lalu, terdapat fenomena yang dikatakan “joke of the year”.  Ini adalah kerana dalam pemilihan 20 orang AJK pusat tersebut terdapat “kesilapan” kiraan undi yang agak ketara. Tiada seorang pun wakil Melayu yang terpilih. Seluruh Malaysia hebuh ! Parti yang mengakui sebagai berbilang bangsa tidak menempatkan seorang pun wakil Melayu didalamnya.

 Entah dimana main silap matanya, tiba-tiba setelah hampir dua minggu menerima kecaman dari dalam dan luar, akhirnya Lim Guan Eng  sebagai Setiusaha Agong DAP  bersuara. Maaf, silap kira ! Lalu berlaku rombakan dan susunan mengikut jumlah undi yang dikira semula. Tiba-tiba muncul seorang Melayu celup, Zairil Khir Johari  yang merupakan setiausaha politik Lim Guan Eng sendiri menduduki tangga ke 20, tangga terakhir dalam senarai AJK yang terbaru. Yang anihnya perbezaannya ialah lebih 300 undi daripada undi asal ! Macamana nak xplain !  Pecah tembelang,  yang akhirnya terdapat beberapa orang yang mengendalikan pengiraan dijadikan kambing hitam, di mana Lim Guan Eng berkata itu bukan salahnya. Salah si anu, dan komputer yang buat silap, Lim Guan Eng masih tidak mahu mengaku berbuat salah.

 Desakan dari akar umbi agar Lim Guan Eng mengadakan pemilihan baru dan menganggap pemilihan yang lama tidak sah dan melanggar peraturan parti dan tidak pernah dibuat oleh mana-mana parti politik di Malaysia sebelum ini. Mengata orang paku serpih, mengata orang dia yang lebih. Akibat tidak mahu mendengar suara akar umbi maka Naib Pengerusi Cawangan Ladang Paroi, Negeri Sembilan, A David Dass telah membuat laporan kepada ROS.  Kemudiannya diikuti oleh beberapa individu lain pula.
  
Lebih parah parah terkeluarlah berita dalaman yang mengatakan terdapat 753 orang yang layak mengundi tetapi tidak dibenarkan mengundi.  Ini merupakan kesalahan menurut Seksyen 16(1) di bawah Akta pertubuhan 1966 yang dihantar kepada Lim Guan Eng. Tindakan itu dibuat mengikut Seksyen 3A Akta Pertubuhan 1966. ROS masih lagi menjalankan siasatan dan dalam masa yang sama tidak mengiktiraf AJK Pusat yang bersidang dalam tahun 2012.
  
Pada pentafsiran awal DAP, dengan tidak mengiktiraf AJK Pusat maka ia akan melibatkan penggunaan logo roket dan pengharaman DAP. Sebagai pilihan alternatif,  maka siang-siang lagi Lim Kit Siang telah melutut dengan Pas dan PKR agar membenarkan penggunaan lambang Pas oleh calon DAP di Semenanjung dan lambang PKR di Sabah dan Sarawak. Atas kesepakatan dalam PR, maka Pas dan PKR sedia membenarkan penggunaan lambang-lambang mereka. Yang lucunya di hari penamaan calon, ahli-ahli DAP membawa dua surat watikah, satu dari DAP sendiri dan satiu lagi dari Pas atau PKR. Itu satu sejarah pilihanraya !
  
Namun demikian, kerajaan melalui ROS tidak bertindak kejam. Walaupun sehari sebelum penamaan calon, Lim Guan Eng dalam satu sidang akhbar mengatakan DAP dianiaya dan dinafikan hak untuk menggunakan lambang sendiri. Sebenarnya ia hanyalah helah untuk mendapatkan simpati kononnya kerajaan sengaja untuk menguburkan DAP dengan cara yang tidak demokratik.Namun demikian ia menyerlahkan bahawa DAP amat tertekan lantaran batas waktu yang terhad dan terpaksa pula berhadapan dengan krisis yang diciptanya sendiri.
  
Walaupun episod warkah pencalonan sudah selesai kerana SPR menerima lambang roket bagi mewakili DAP, namun demikian yang menanti ialah selepas PRU 13 nanti, DAP pasti akan menerima bahana juga. Sudah pasti DAP akan terpaksa mengadakan pemilihan AJK pusat yang baru dan jika tidak berbuat demikian, ia mungkin berhadapan dengan pengharaman oleh ROS seperti yang pernah terjadi kepada Umno dahulu.

 Berbalik kepada senario hubungan antara parti-parti DAP, Pas dan PKR, ia masih lagi diselubungi kepentingan akar umbi dan penguasaan kerusi.  Pembahagian kerusi antara ketiga-tiga parti ini di Semenanjung  dan  parti-parti tempatan di Sabah dan Sarawak tidak dapat dimuktamadkan sehinggalah ke hari penamaan calon.  Maka terjadilah kecelaruan dan pertembungan antara satu sama lain. Pas bertembung dengan PKR manakala PKR bertembung dengan DAP. Begitu juga dengan lain-lain parti.  Sesungguhnya ia amat menguntungkan Barisan Nasional. Kenyataan Anwar Ibrahim yang sering menyatakan bahawa pembangkang telah 90% menyelesaikan masalah pembahagian kerusi, hanya 10% sahaja yang menjadi pertikaian. Namun melihatkan kepada suasana ini, ia hanya satu pembohongan !

 Krisis DAP yang melibatkan percaturan kerusi dan mobiliti calon serta calon-calon mana yang tersenarai dan mana yang tercicir telah menggamatkan suasana di hari penamaan calon.  Ramai calon-calon terutamanya penyandang kerusi tidak berpuas hati lalu bertindak menjadi calon bebas. Kes yang menonjol ialah Jenice Lee dari dari DUN Teratai, Selangor.

Sila Klik Berita terbaru Jenice Lee dipecat dari DAP
  
Congak Lim Kit Siang ingin ke Gelang Patah mungkin merasakan gegarannya diikuti oleh Anwar Ibrahim yang dikatakan turut keluar dari kepompong di Permatang Pauh. Ini bermakna kedua-dua panglima ini tidak takut mati keluar dari kawasan selesa. Ia seterusnya akan membentuk satu gelombang “dari utara ke selatan”.  Namun demikian, setelah Lim Kit Siang diisytiharkan ke Gelang Patah, Anwar Ibrahim yang diuar-uarkan akan ke Tambun, Perak tiba-tiba buat U turn balik Permatang Pauh. Maka terpaksalah Lim Kit Siang “lone ranger” berhadapan dengan Ghani Othman. Mungkin pada awalnya pun Lim Kit Siang tidak terfikir yang akan menjadi lawannya ialah seorang “giant killer”, tetapi perahu tidak boleh diundur lagi.
  
Namun demikian, Lim Kit Siang ke Gelang Patah ingin mencari kubu baru, tetapi Ghani Othman mempertahankan kampong halaman, saudara mara dan kubu yang dibinanya sepanjang menjadi Menteri Besar Johor sejak tahun 1995 lagi. Apakah orang Johor khasnya orang-orang Melayu  mahu melihat Ghani Othman gugur di kampong sendiri ? Sedangkan Lim Kit Siang dalam sepanjang hidupnya tak pernahpun berpolitik di Johor walaupun beliau anak kelahiran Batu Pahat, Johor. Apakah di hujung sisa-sisa talian hayat politiknya ingin mencari “suaka” di negeri kelahiran sendiri ? Anak Johor tidak memerlukan sentuhan Lim Kit Siang bagi memajukan Gelang Patah yang gah dalam peta Iskandar Malaysia.
  
Karier politik Lim Kit Siang berada di penghujung ufuk, jika ia tenggelam bersama mega senja maka ia akan menggegarkan DAP. Apatah lagi selepas PRU 13 nanti DAP akan berhadapan dengan surat tunjuk sebab ROS, maka krisis DAP tidak akan berakhir sebegitu mudah. Apakah dalam PRU 13 ini nanti, DAP benar-banar “loket yatuh” !

  
Ditulis oleh : Hisemudin Kasim
21.04.2013


Post a Comment