Saturday, March 30, 2013

Pembinaan Terowong Pulau Pinang Dari Sudut Teknikal


Kos pembinaan terowong serta sistem penyuraian trafik yang merangkumi tiga lebuhraya di Pulau Pinang menelan belanja RM6.3 billion.  Mengikut kos asal yang diumumkan pada tahun 2011 ialah ialah RM4.08 billion. Perbezaan kos yang dinyatakan oleh Ketua Menteri, Lim Guan Eng ialah kerana “typing error”.  Ini mungkin sama dengan kes CEC DAP yang “counting error”. Namun dalam kes pembinaan terowong janganlah ada “design error”.

Di sini saya tidak akan menyentuh polemik berkenaan dengan kos, pemberian kontrak kepada sebuah konsortium atau kewajaran pembinaan terowong ini kerana ia telah banyak diperkatakan oleh penulis-penulis lain. Tetapi tulisan saya hanya lebih kepada aspek teknikal yang jarang ditonjolkan oleh orang lain.

Dikatakan juga pihak konsortium memperolehi kelebihan kerana diberi kebenaran membuat “land reclaimation” bagi menambak tanah daratan di Pulau Pinang. Pihak kerajaan Pulau Pinang seolah-olah merahsiakan banyak perkara dari pengetahuan umum termasuklah dari aspek teknikal dan kejuruteraan.  Maka ramailah antara kita tercari-cari dimana letakkan logik pembinaan lebuhraya serta terowong tersebut. Serta apakah ia mengancam ekosistem perairan dan laluan kapal di dermaga Pulau Pinang.

Sebagai seorang yang pernah terlibat dalam pembinaan terowong untuk projek-projek yang lain, saya akan cuba untuk memberikan sedikit penerangan teknikal walaupun tidak secara jelas tentang aspek-aspek kejuruteraan awam. Ianya adalah satu pengetahuan am yang “general” dan tidak terlalu teknikal untuk difahami oleh kebanyakan orang.

Sebelum kita menjengah ke topik asal dengan lebih lanjut, saya ingin mengajak anda untuk mengetahui sejarah pembinaan terowong dasar laut serta sejarah pembinaan terowong di Malaysia di mana terdapat penglibatan yang serius oleh anak-anak tempatan.

Pembinaan terowong dasar laut untuk kegunaan pengangkutan yang paling terkenal ialah terowong Eurotunnel yang menghubungkan Perancis dan England di mana terowong tersebut sejauh 50.5KM dibina di bawah dasar  laut Selat Inggeris. Terowong tersebut yang siap pembinaannya dalam tahun 1994 telah mengambil masa selama 5 tahun untuk disiapkan.  Bagaimanapun terowong terpanjang di dunia merentasi laut ialah terowong Seikan di Jepun sejauh 53.85 KM.
 

< Klik > di sini untuk ke www.cikgumatematik.com.my


Di Malaysia, penyertaan anak-anak tempatan dalam pembinaan terowong yang diterajui oleh firma-firma pembinaan antarabangsa ialah semasa pembinaan terowong Menora di Lebuhraya Ipoh - Kuala Kangsar, di mana ia di bina oleh firma dari Korea Selatan. Kepakaran yang diperolehi mereka dalam bidang letupan dinamit ke atas batu-batan dalam projek ini telah digunakan untuk kerja-kerja pembinaan lebuhraya utara-selatan (PLUS) kemudiannya.

Namun demikian, penyertaan yang begitu signifikan oleh para jurutera, geologist dan juruteknik tempatan ialah semasa projek Hidro Elektik Sungai Piah, Sungai Siput. Projek ini diterajui oleh firma dari Taiwan untuk membina terowong lebih 20 Km bagi mengalirkan air dari kawasan pergunungan untuk disalirkan ke janakuasa elektik. Saya adalah salah seorang daripada jurutera batch ini yang kemudiannya telah terlibat sama dalam projek-projek yang lain pula. Sebahagian daripada rakan-rakan saya kemudiannya telah berkhidmatan untuk projek Pergau Hidro Elektrik Projek, di Kelantan. Selebihnya telah menurunkan skill masing-masing dalam projek pembinaan terowong KLCC.

Kemuncak penyertaan anak-anak tempatan ialah dalam pembinaan terowong bagi projek-projek LRT dan SMART Tunnel yang merupakan terowong pertama di dunia bagi menggabungkan dua fungsi iaitu sebagai laluan kenderaan dan sistem pencegahan banjir di Kuala Lumpur.  Inilah pertama kali kerja-kerja pengorekan terowong menggunakan Tunnel Boring Machine (TBM). Kini kita memasuki fasa terbaru dengan pembinaan terowong untuk projek MRT dari Sungai Buluh Ke Kajang.

Pembinaan terowong bagi mengalirkan air dari Sungai Semantan, anak Sungai Pahang ke Logi Rawatan Air Langat 2 adalah hampir menyerupai projek terowong Sg. Piah.

Maka kini Malaysia tidak ketandusan pakar-pakar dalam pembinaan terowong di daratan malah telah mengeksport kepakaran kita ke luar negara. Namun demikian, pembinaan terowong di bawah air di Pulau Pinang adalah yang pertama. Walaupun dari segi teknikalnya hampir sama, tetapi risikonya lebih tinggi.

Saya tidak mempunyai data-data atau apa-apa teknikal informasi secara terus daripada projek pembinaan terowong di Pulau Pinang ini, namun demikian, sebagai seorang jurutera yang pernah terlibat dalam projek terdahulu, saya lakarkan beberapa gambarajah untuk penerangan. Cuba lihat dulu gambarajah yang saya sertakan.  Selesai melihat gambarajah barulah anda meneruskan pembacaan, jika tidak anda akan hilang fokus !

Pembinaan terowong Pulau Pinang sepanjang 6.5 Km bermula dari Persiaran Gurney, Georgetown di bahagian pulau ke Bagan Ajam, Butterworth di Seberang Prai. Tidak diketahui berapa saiz kelebaran terowong tersebut dan berapa jalur laluan untuk kenderaan.  

Dalam pembinaan terowong, kebiasaannya dilakukan dari arah yang bertentangan dan akan bertemu di pertengahan jalan.  Pembinaan dari dua arah dibuat bagi memendekkan masa untuk menyiapkannya. Namun demikian ada juga terowong yang dikorek dari satu arah sahaja.

Tidak seperti terowong yang dibina di atas permukaan bumi sama ada ianya berbatu-batan ataupun tanah-tanih.  Kerja-kerja pengorekan akan dilakukan dengan cara konvensional ataupun teknik mesin pengorek TBM. Cara konvensional ialah dengan meletupkan batu-batan dengan menggunakan alat peledak dinamit. Cara penyusunan dan berapa banyak dinamit yang akan digunakan bagi setiap letupan bergantung kepada jenis-jenis batu. Biasanya ia adalah gandingan para geologist dengan pereka letupan.
 
Contoh cara-cara TBM bekerja

Malaysia Smart Tunnel Construction


Bagi kerja-kerja terowong Pulau Pinang, saya percaya ia menggunakan teknik TBM. Namun demikian mungkin akan menggunakan teknik konvensional di sana sini.

Teknik pengorekan di bawah air memerlukan kepakaran yang lebih. Ini kerana tanah akan menjadi lebih lembut dan mudah runtuh strukturnya. Inilah risiko yang terpaksa dihadapi. Sebab itulah pembinaan terowong terpaksa dilakukan di bawah lapisan batu-batan atau bed rock.  Ataupun jika tiada pilihan, maka terowong terpaksa melalui batu-batan tersebut. Ini kerana lapisan batu-batan itu akan menjadi satu penampan bebanan dari atas dan resapan air laut terhadap tanah tidak mudah berlaku.

Manakala asas foundation terowong mungkin akan berlaku mendapan, maka kerja-kerja penstabilan tanah perlu dilakukan terlebh dahulu bagi mengelakkan kegelinciran panel concrete dalam jangkamasa yang panjang yang akhirnya berlaku mendapan yang serius. Jika ini berlaku, resapan air yang semakin banyak dari atas akan meruntukan terowong dalam satu jangkawaktu yang panjang.

Apa akan terjadi jika di atas jajaran terowong tidak ada lapisan batan-batan ? Inilah yang amat ditakuti. Kerja-kerja pengorekan akan menghasilkan gegaran, dan jika gegaran terlebih kuat sehingga meruntuhkan struktur tanah, dan ditambah dengan tanah yang lembut disebabkan resapan air yang berlebihan, disertakan juga dengan tekanan air laut dan bebanan tanah itu sendiri, maka dikhuatiri tanah akan runtuh.  

Sebagai rujukan, kejadian tanah runtuh atau jerlus pernah berlaku semasa pembinaan SMART Tunnel di Kuala Lumpur. Namun demikian ianya dapat diatasi dengan membuat kerja-kerja penstabilan tanah serta membuat "batu rekaan" yakni menyalurkan cecair yang akan mengeras ke dalam tanah melalui pengorekan lubang dari permukaan tanah. Namun demikian, jika ianya berlaku semasa pembinaan terowong Pulau Pinang, apakah para jurutera atau pihak kontraktor dapat melakukan perkara yang sama di tengah laut ? Tambahan pula dalam masa yang kritikal itu apakah kejadian tanah runtuh tidak akan bertambah parah ? Jika berlaku secara serius maka satu malapetaka banjir besar akan berlaku di daratan. 

Biasanya selepas sahaja kerja-kerja pengorekan secara konvensional, ianya dilakukan sokongan dengan concrete lining serta steel lining bagi mengukuhkan struktur dinding dan atas terowong.  Bagi pengorekan terowong yang menggunakan teknikTBM pula, concrete precast panel yang telah siap dibawa masuk ke dalam terowong dan dipasang menggunakan kaedah hydraulic dan vacum pada sekeliling terowong. Ini dilakukan secara berseterusan dan selari dengan pembinaan terowong. Sila rujuk video mengenai pembinaan SMART Tunnel untuk mendapatkan lebih kefahaman.  

Jika kerja-kerja pengorekan dilakukan dengan alat peledak dinamit, ia dikhuatiri akan memberi impak terhadap struktur batu-batan yang mengakibatkan rekahan. Pengalaman kami terhadap projek di Sg Piah mendapati, rekahan batu-batan akan menyebabkan lebih banyak air yang keluar dari perut bumi, inikan pula terowong terletak di bawah dasar laut.

Manakala gelombang gegaran yang terlahir semasa letupan akan menyebabkan berlaku seperti gempa bumi setempat yang lemah. Ia mungkin akan menyebabkan hidupan laut terutamanya ikan dan udang yang amat sensitif terhadap gelombang gegaran bumi akan berpindah ke tempat lain. Ia akan mengubah ekosistem perairan tersebut. Secara tidak langsung ia akan mengancam kehidupan dan pendapatan nelayan pantai.

Dikatakan jajaran terowong ini adalah berhampiran dengan pelabuhan. Dikhuatiri kerja-kerja mendalamkan pelabuhan tidak dapat dijalan di masa akan datang bagi memberi peluang kapal-kapal yang lebih besar untuk berlabuh.  Maka apakah kedalaman terowong perlu diubahsuai  dan begitu juga  jajarannya perlu diubah bagi mengambilkira perkara ini.

Saya rasa hanya itulah aspek teknikal yang dapat saya paparkan, jika terlebih mendalam, dikhuatiri tidak difahami oleh kebanyakan orang. Ia hanya mungkin dapat dikongsi oleh mereka yang betul-betul terlibat dalam projek serta yang arif tentang teknik pembinaan terowong.

Ditulis oleh : Hisemudin Kasim

30.03.2013


Nota :

Terdapat 5 artikel yang berkaitan kejuruteraan awam di dalam blog ini. Sila Klik pada imej utk ke catatan tersebut

”smile”/

”smile”/

”smile”/

”smile”/

”smile”/


Petikan dari Akhbar The Star 07.10.2013
Published: Monday October 7, 2013 MYT 12:00:00 AM
Updated: Monday October 7, 2013 MYT 8:09:29 AM

Lim: Expressway to be completed before undersea tunnel is ready

  
Email

Facebook
17

GEORGE TOWN: Three expressways to ease traffic flow in the state will be completed before the 6.5km undersea tunnel is ready.
This was revealed by Chief Minister Lim Guan Eng after the signing of a preliminary agreement for the construction of a few major traffic-related projects yesterday.
Under the state’s comprehensive package of traffic management projects totalling RM6.3bil, the 12km Tanjung Bungah-Teluk Bahang paired road is scheduled to be ready by 2018, followed by the 4.6km bypass connecting the Tun Dr Lim Chong Eu expressway with Bandar Baru Air Itam by 2019, and the 4.2km bypass connecting Gurney Drive to Tun Dr Lim Chong Eu Expressway in 2022.

The tunnel connecting Gurney Drive and Butterworth’s Bagan Ajam will be completed by 2025.
Lim said these projects would not only improve Penang’s economy, but also benefit all Malaysians.
“Apart from the multiple job opportunities, the contractors are committed in awarding contracts to Malaysians, especially Pe­­nangites,” he said after inking the agreement with Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd, China Railway Construction Corporation Inter­national (CRCC), and Beijing Urban Con­struction Group.
During the ceremony, Zenith also separately signed two agreements with CRCC related to detailed project design, engineering, materials procurement and construction of the tunnel and the three toll-free expressways.
Lim emphasised that although the agreement has been signed, these projects must comply with the recommendations for construction im­pact mitigation following detailed environmental impact assessments (DEIA).
For this, Penang would appoint an independent company to conduct the DEIA on the four projects.
Meanwhile, Lim added that Barisan Nasional must accept Pakatan Rakyat’s offer to set up a three-person committee to implement reforms that will stop the abuses highlighted in the annual Auditor-General’s Report.
According to him, only a high-powered committee, with the Deputy Prime Minister as chair, as well as the Opposition leader and the Auditor-General, would be able to “put fear into the hearts of those who betray the public trust given to those acting as a custodian of public funds”.

Post a Comment