Thursday, March 28, 2013

Di sebalik Lahad Datu, apa kita harus tahu (IV)Siri IV dalam Di sebalik Lahad Datu, apa yang kita harus tahu…….!!! saya ingin mengajak anda untuk sama-sama memikirkan dua persoalan nasional iaitu :

1. Kedaulatan negara dari pencerobohan asing,
2. Perpaduan nasional dari ancaman anasir dalam dan luar negara

Dalam persoalan kedaulatan negara dari pencerobohan asing, kita ...akan menyingkap pencerobohan asing pertama ke atas tanahair yang merdeka iaitu pencerobohan gerila Indonesia dalam insiden Pencerobohan Kalabakan, yang disifatkan sebagai “Ganyang Malaysia” oleh Seorkarno dalam era Konfrantasi di tahun 1963 yang akhirnya mengujudkan Markas 5 Briged, Kem Lok Kawi, Askar Melayu Diraja di Sabah. Ia juga mempunyai persamaan yang akan dikaitkan dengan insiden pencerobohan tentera kesultanan Sulu ke atas Lahad Datu.

Manakala dalam isu perpaduan nasional dari ancaman anasir dalam dan luar negara, kita akan membincangkan kes peristiwa 13 Mei, 1969 sebagai titik tolak perpaduan nasional. Rantaian daripada itu kita akan mengaitkan kes pencerobohan Lahad Datu yang membangkitkan semangat patriotisme di kalangan rakyat dalam mempertahankan negara.

Sebagai rakyat kebanyakan (civilian) kita tidak mampu untuk menggalas senjata seperti yang dilakukan oleh pasukan keselamatan yang menjadi benteng pertama di perbatasan, namun keperihatianan rakyat dalam menyuarakan hasrat telah diluah secara aktif dan fizikal melalui demonstrasi terhadap pihak-pihak yang dikaitkan secara langsung atau tidak langsung dalam kes ini. Ia juga tampak menonjol dalam laman sosial Facebook terutamanya, apabila ia menjadi ruang siber yang paling aktif untuk mendapatkan informasi dan percambahan ilmu .

Sudah tentunya kes Naib Presiden PKR, Tian Chua yang telah di hadapkan ke mahkamah dan seorang guru, Mohd Lotfi Nor yang kini dalam siasatan polis serta tindakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia akan menjadi topik perbincangan.

Kedaulatan Negara Dari Pencerobohan Asing :

Mungkin secara sengaja atau tidak sengaja, peristiwa 50 tahun lalu iaitu pada 12hb April, 1963 ( kes Lahad Datu berlaku pada 12 hb Februari 2013), iaitu persamaan tarikh 12hb, pasukan sukarelawan perang dan gerila Indonesia mula menyelinap masuk ke sempadan lalu menyerang Balai Polis Tebedu, Sarawak tetapi akhirnya dapat dipatahkan. Ketika itu Sarawak masih dalam pentadbiran British Borneo dan dalam proses kemasukan ke dalam Persekutuan Tanah Melayu yang akhirnya bersama Sabah dan Singapura bersama negeri-negeri Semenanjung bagi membentuk negara Malaysia pada 16 September 1963.

Manakala pada 29hb Disember 1963, gerila perang khususnya Tentera Republik Indonesia (TNI) telah melancarkan serangan mengejut ke atas pos tentera di Kalabakan, Tawau, Sabah. Serangan mengejut ini dilakukan ketika anggota tentera daripada Kompeni C, Rejimen ke-3 Askar Melayu Diraja yang sedang bersiap-siap untuk solat Isyak. Serangan ini telah ditentang oleh Askar Melayu Diraja Malaya dan menyebabkan tentera Indonesia berundur ke sempadan mereka. Serangan itu mengorbankan 7 orang termasuk ketua pemerintahnya, Mejar Zainal Abidin bin Haji Yaacob dan mencederakan 16 yang lain.

Pada pandangan kita umumnya, kes Lahad Datu merupakan yang pertama berlaku bagi Malaysia dicerobohi oleh pasukan bersenjata asing. Sebenarnya ia adalah SALAH. Kes Lahad Datu adalah merupakan kes yang KEDUA. Namun demikian, ia tidak meninggalkan impak yang besar kepada negara yang ketika itu sedang menghadapi konfrantasi dari regim Seorkarno.

Di sebalik pencerobohan Kalabakan itu, terselit satu persoalan besar di peringkat serantau dan antarabangsa. Sabah menjadi rebutan antara Indonesia dan Filipina. Seorkarno mencemburui pakatan Sabah dan Sarawak serta Semenanjung Malaysia yang dikatakan sebagai kolonial baru tajaan British selepas ia meninggalkan rantau ini. Ini juga dilihat sebagai menyaingi kekuasaan Seokarno untuk merealisasikan konsep Melayu Raya yang meliputi Malaysia, Indonesia dan Brunei. Di pihak Filipina pula ia berkehendakkan Sabah berdasarkan sejarah kesultanan Sulu yang pernah memilikinya sebelum menyerahkannya kepada syarikat British pada tahun 1878.

Maka pada 12hb Feb. yang lalu, pencerobohan oleh tentera kesultanan Sulu yang pada mulanya dianggap sebagai “tentera asing” tetapi kemudiannya ditakrifkan sebagai “pengganas” telah diperakui oleh Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Albert del Rosario yang membuat kenyataan bersama dengan Menteri Luar Malaysia, Datuk Seri Anifah Aman di Kuala Lumpur. Maka dengan itu kita tidak tertakluk kepada Konvensyen Geneva yang mana takrifannya ialah peperangan antara negara dengan negara atau perang saudara dalaman tetapi tentera kita berperang dengan pengganas yang ingin membuat kekacauan yang berselindung di sebalik tuntutan negara. Dengan ini jelas bahawa peperangan kita adalah untuk menumpaskan pengganas di peringkat antarabangsa yang boleh disamakan dengan memerangai al-Qaeda.

Perpaduan Nasional Dari Ancaman Anasir Dalam Dan Luar Negara :

Sejarah negara terpalit dengan detik-detik hitam semasa peristiwa 13 Mei, 1969 di mana perpaduan kaum telah jatuh ke paras yang paling bawah sekali. Nilai-nilai kemanusiaan dan perasaan muhibah antara orang-orang Melayu khasnya dengan orang-orang Cina dipenuhi dengan kecurigaan dan dendam darah dibayar darah. Negara telah terjerumus dalam kancah persengketaan dengan darurat diisytiharkan dan tentera telah mengambilalih kuasa yang akhirnya MAGERAN menguruskan pentadbiran negara.

Selepas peristiwa 13 Mei itu, maka lahirkan RUKUNEGARA. Ia menjadi ideologi negara yang menjadi acuan bagi pembentukan satu negarabangsa yang perlu diikuti oleh setiap rakyat yang cintakan keamanan.

Namun demikian konsep kepercayaan kepada Tuhan yang memberi kekebasan kepada semua rakyat mengamalkan ugama masing-masing tetapi dalam konteks ugama Islam sebagai ugama rasmi negara, ia tidak ada komprominya. Ini sering dicabuli oleh penganut ugama lain yang mengakibatkan berlaku pergeseran dan perpaduan nasional semakin goyah. Kes terbaru ialah tentang permintaan Lim Guan Eng agar kerajaan memberi kebenaran bagi penggunaan kalimah Allah untuk orang-orang kristian.

Kesetiaan kepada raja dan negara telah diperkotak-katikkan. Oleh kerana raja adalah payung kepada bangsa Melayu yang menjadi penduduk asal di rantau ini, maka penderhakaan terhadap raja juga merupakan pengkhianatan kepada bangsa Melayu. Kecenderungan untuk menghapuskan keistimewaan orang-orang Melayu dan beberapa artikel dalam Perlembagaan tentang hak-hak Melayu telah membangkitkan kemarahan orang-orang Melayu. Secara tidak langsung telah melonggarkan perpaduan nasional.

Konsep kesopanan dan kesulisaan yang menjadikan rakyat Malaysia berbudi bahasa serta saling hormat-menghormati telah dibuang jauh-jauh. Ini terutamanya dilakukan oleh mereka yang tidak pernah tahu bagaimana untuk menghargai jasa-jasa dan pengorbanan orang lain.

Dalam kes Lahad Datu, kerajaan masih tercari-cari siapakah pihak ketiga yang terlibat seperti yang dimaksudkan dalam satu laporan oleh perisikan Manila. Apakah anasir-anasir ini datangnya dari dalam ataupun luar negara. Begitu juga dalam nota diplomatik yang digodam oleh Wikileaks telah menyebut paranan Anwar Ibrahim yang dikatakan sebagai “kawan lama” kepada Nur Misuari. Kita juga berharap kerajaan segera menubuhkan Suruhanjaya Diraja atau mengeluarkan Kertas Putih bagi menjelaskan kepada rakyat apa yang sebenarnya terjadi di Lahad Datu.

Naib Presiden PKR, Tian Chua yang mengeluarkan kenyataan dalam akhbar Keadilan mengatakan bahawa kes tembak-menembak di Lahad Datu adalah konspirasi Umno yang seolah-olah untuk menakut-nakutkan rakyat terutamanya semasa PRU akan diadakan tidak lama lagi. Ini telah menaikkan suhu kemarahan rakyat terhadap beliau yang tidak menghormati perjuangan para perajurit di medan perang serta keluarga mereka yang terkorban dan cedera. Pendakwaan beliau di bawah Akta Hasutan 1948 telah menjadi klimaks terhadap kemarahan seluruh rakyat Malaysia.

Secara tidak langsung ia telah meningkatkan semangat patritisme rakyat bagi menyokong angkatan persenjataan negara dan sebaliknya menghentam mana-mana individu yang dilihat memperlekehkan tugasan polis dan tentera di Lahad Datu dan Semporna. Ini tidak terkecuali seorang guru, Mohd Lotfi Nor di Kelantan yang memperlekehkan polis sebagai anjing dan kematian anggota polis dianggap sebagai anjing mampus ! Apakah ini yang kita ingin tonjolkan sebagai pendidik bangsa. Maka kita berterimakasih kepada polis dan Kementerian Pelajaran Malaysia yang akan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap beliau.

Sesungguhnya kes Lahad Datu juga memperlihatkan semangat perpaduan yang semakin utuh di kalangan rakyat pelbagai kaum, ugama dan fahaman politik.

Bagi Tian Chua dan Mohd Lotfi Nor, saya sediakan pantun untuk anda berdua :

Cikgu Lotfi kencing berdiri,
Biadap kepada polis tentera,
Murid Tian Chua kencing berlari,
Sebab mulut badan binasa.

Murid Tian Chua kencing berlari,
Sebab mulut badan binasa,
Mulut celupur tangan bergari,
Masuk mahkamah taulah dia.

Mulut celupur tangan bergari,
Masuk mahkamah taulah dia,
Padan muka tak sedar diri,
Elok hantar Lahad Datu pula.

Padan muka tak sedar diri,
Elok hantar Lahad Datu pula,
Umpan pengganas masuk ke guni,
Jadi habuan si Kiram durjana.

Umpan pengganas masuk ke guni,
Jadi habuan si Kiram durjana,
Tenguklah siapa tunjuk berani,
Akhirnya terpaksa berputih mata.


Nota ; Artikel ini telah disiarkan di FB saya pada 15.03.2013
Post a Comment